Samverkan för hållbarare landsbygdsturism
De sevärdheter och besöksmål som finns i Västra Skaraborg är huvudsakligen belägna på landsbygden, vilket innebär att resor dit till övervägande del företas med egen bil – en situation som inte är hållbar på sikt.
Kommunerna i V6-området samarbetar sedan länge för att stärka turismen och efterfrågan på upplevelseturism i genuina miljöer ökar. De underlag som kommer fram i projektet ska underlätta utvecklingen av nya innovativa mobilitetstjänster som bidrar till fler besökare och gör det lättare att ta sig till besöksmål och evenemang utanför tätorterna på ett hållbarare sätt.
Övergripande projektägare är Destination Läckö-Kinnekulle, med Helena Thorsell som projektledare. I den strategiska arbetsgruppen för Västra Skaraborg delar Mija Gustafsson och Eva Maria Friberg på projektledningen med en kommunkoordinator och en ersättare från vardera Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara kommuner. Lokala samverkansgrupper bildas i respektive kommuner.
Tydliga alternativ för hållbart resande
Projektet ska leda till att privata aktörer i främst besöksnäringen ska kunna dra nytta av att verka i en destination där det är lätt för besökaren att resa hållbart. Under projektets första år har tester med elcykel, elbil och buss genomförts i samtliga kommuner. Med lärdom från dessa kommer testerna under 2022 att utgå från företagens behov och antaganden om hur deras gäster på olika sätt ska kunna resa i Västra Skaraborg på ett hållbart sätt.
Andra delar som kommer att undersökas under 2022 är vilka incitament som leder till förändrade beteenden inom de olika målgrupperna och vilka målgrupper och affärsmodeller som skapar långsiktig ekonomisk hållbarhet.
Transportlösningar
I Västra Skaraborg finns det under sommaren 2022 flera olika mobilitetslösningar för att besökare och lokalbefolkning ska kunna utforska området på ett hållbart sätt. Mobilitetslösningarna är tester som kommer att utvärderas efter sommaren för fortsatt arbete med hållbara transporter inom besöksnäringen.
Elcykel
Hyr elcykel och utforska besöksmål på landsbygden. Cyklarna finns på olika platser runt om i Skaraborg under olika perioder. I appen ”Läckö-Kinnekulle” finns det förslag på kvalitetssäkrade cykelturer att testa i samband med att man hyr elcykel, annars väljer man sin egen rutt.
Period: Maj-juli
Pris: fr. 175 kr
Elbil
Res till Västra Skaraborg med kollektivtrafiken och hyr en elbil på plats för att upptäcka området.
Period: Juni-juli
Platser: Resecentrum i Lidköping, Hällekis Station, Lumber & Karle och Lundsbrunn Resort & Spa
Pris: 599 kr/ dygn
Sista-milen-bilen
Res kollektivt till förbestämda besöksmål på landsbygden i Västra Skaraborg med anropsstyrd trafik.
Period: Juli
Pris: 35 kr / person
Hållplatser: se karta
Evenemangstransport
I samband med utvalda evenemang finns det erbjudande att åka buss, för att minska andelen evenemangsbesökare som åker egen bil. Evenemangstransporten finns som alternativ i samband med paketbokning via Läckö-Kinnekulle till Operapaketet och Läckö Sessions-paketet. Det finns även möjlighet att boka evenemangstransport till Läckö Sessions på egen hand, om man inte bokar paket.
Evenemang: Opera på Läckö Slott, Läckö Sessions, Lars Winnerbäck på Läckö Slott och konsert på Lilla Björkö
Period: 30 juni-17 augusti
Kommunikation – en avgörande faktor
Eftersom projektet till stora delar går ut på att förändra beteenden ska projektet också arbeta mycket med kommunikation för att höja medvetenheten om möjligheterna och nyttan med hållbart resande. Kommunikationen ska även rikta sig mot beslutsfattare och andra intressenter för att underlätta implementering av resultaten.
Aktiviteter inom V6 Västra Skaraborg
Det finns fem aktiviteter som ska genomföras i samverkan med V6-kommunerna under projekttiden. Vi kallar även dessa för arbetspaket och de ser ut som följer:
Arbetspaket 4.3.1: Identifiera lämpliga platser för geografiska nav
Geografiska nav behöver upprättas i området för sammanlänkning av befintliga hållbara resealternativ. Naven ska utgöra utgångspunkter för hållbart resande i området, dit besökaren anländer med kollektivtrafik och där det kommer att finnas hållbar infrastruktur för vidare färd. Konkret finns det ett nav i varje medverkande kommun och de ska både kunna nås med kollektivtrafik utifrån området samt knyta samman dem med varandra.
Arbetspaket 4.3.2: Utforma nya platsanknutna mobilitetstjänster på de geografiska naven
Projektet ska identifiera lämpliga hållbara alternativ för att komplettera befintligt utbud med utgångspunkt i naven genom olika kombinationer av hållbara mobilitetslösningar. Några exempel kan vara cykelpooler/hyrcykelsystem, eldrivna sparkcyklar eller mopedbilar, elbilspooler/uthyrning och så vidare, anpassat till varje områdes förutsättningar. När projektet är genomfört har det testats olika former av multimodala lösningar anpassat efter respektive geografiskt navs utmaningar. Resultatet av testerna ska kunna spridas till områden som har liknande problematik.
Arbetspaket 4.3.3: Utveckla affärsmodeller för nya mobilitetstjänster
Potentiella affärsmodeller för de mobilitetstjänster som tagits fram för naven ska utvärderas tillsammans med näringslivsaktörer, forskare och entreprenörer. Det är framförallt besöksnäringen som efter projektets slut ska ansvara för att bära och erbjuda de framtagna tjänsterna. Några exempel på potentiella affärsmodeller som sannolikt kommer behöva adresseras i projektet är olika finansierings- och driftsystem för cykel- och bilpooler – hur ska logistiken fungera, hur ska bokning gå till, vem ansvarar för underhåll och så vidare.
Arbetspaket 4.3.4: Att stärka incitament och tillit för hållbara beteenden
Testgrupper samt metoden samskapelse kommer att användas och bidra till att identifiera vilka incitament som är av betydelse för våra målgrupper och hur man måste kommunicera för att nå fram och locka dessa. Forskare på de medverkande högskolorna samt Hjørrings kommun har nyttiga erfarenheter på detta område, som ska tas tillvara. Pilottester ska bland annat genomföras med företagen Stena Line och Skara Sommarland, där upplevelserna följs upp och utvärderas. Denna aktivitet ska både ge oss kunskap om detta men ska också hjälpa till att sprida kunskapen om möjligheten att resa hållbart i och till området.
Arbetspaket 4.3.5 Studie av landsbygdsrutter med förarlösa elshuttlar
Omvärldsanalys och simuleringar kring förarlösa mobilitetslösningar ska genomföras och utvärderas ur ett landsbygdsperspektiv. Projektering för rutter med förarlösa bussar förbereds för att kunna arbetas vidare med när tekniken har utvecklats tillräckligt. Detta ska finnas som underlag att arbeta vidare med efter projekttidens slut.